Policy för Härnösands Alpina

Inledning

Härnösands alpina klubb driver en alpin verksamhet där vi vill få barn/ungdomar mer intresserade av alpin skidåkning. Vi driver en verksamhet som riktas mot tävlingsåkning, men detta är ej något krav för att vara med i klubben.

Vi vill att våra ungdomar skall upptäcka glädjen i att vara duktiga på att åka skidor samt att få umgås och utvecklas tillsammans med andra barn/ungdomar i en trivsam miljö.

Vi sätter upp mål för gruppen - inte för var och en som individ. Ett bra komplement till dessa mål är att var och en - både åkare och tränare - sätter upp sina egna mål på kort och lång sikt. Barnen kan vara väldigt klara på vad de egentligen vill, och med en dialog tillsammans med föräldrar och tränare kan de här individuella målen tydliggöras.
På så sätt kan tränare och åkare också få lättare att förstå varandra. Spännvidden på målen lär bli från "ha kul" till "jag vill vinna världs-cupen" och det är ju precis som det ska vara!

För att kunna vara med och träna med oss så har vi två krav och det är att man kan åka skidor och att man kan ta liften själv. Med att åka skidor menar vi att man kan åka själv, kunna göra slalomsväng och stanna. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en bra träning för alla.

Om man är helt nybörjare så hänvisar vi till Friluftsfrämjandet och någon av deras nybörjarkurser. När man sedan kan åka och ta liften själv kan man börja i vår torsdagsgrupp eller någon av våra andra träningsgrupper.

Härnösands alpina har en Handlingsplan för trygga idrottsmiljöer.

Uppförandekoder i Härnösands alpina klubb

Som åkare/ aktiv i Härnösands alpina skall man

• Delta i träning, samling, tävling som klubben ordnar, om man inte har möjlighet att delta bör man meddela sin ledare.
  • Försöka göra sitt bästa och vara en förebild för yngre åkare.
  • hjälpa till vid träning; före, under och efter om det behövs.
  • Respektera överenskomna tider - "komma i tid".
  • I alla sammanhang där man representerar klubben - träning, tävling och annat - att uppträda som en god ambassadör för Härnösands alpina och klubbens sponsorer vad gäller uppförande, klädsel etc.
  • Visa respekt för varandra och ställa upp för klubb och kamrater.

Som ledare/ tränare i Härnösands alpina skall man:

• Planera och genomföra träning/ aktiviteter för sin grupp.
  • Samverka och samarbeta med andra tränare/ ledare för bästa resultat.
  • Ge alla i gruppen information om den planerade träningen.
  • Respektera överenskomna tider - "komma i tid".
  • Samla åkarna i sin grupp före träning för genomgång av vad som skall tränas.
  • Samla åkarna i sin grupp efter träning för genomgång och information.
  • Ge alla åkare samma uppmärksamhet.
  • Vid sjukdom eller annat förhinder om möjligt ordna ersättare.
  • Lämna information till sina åkare om regler och rutiner för tävlingar, kval etc.

Uppdaterad: 23 JUL 2020 18:25 Skribent: Härnösands Alpina